Peter.jpg

Op deze plek geef ik mijn persoonlijke visie op de actualiteit en de maatschappij. Dit vanuit de overtuiging dat we als individu een onmisbaar onderdeel zijn van die maatschappij. De individuele bijdrage aan het maatschappelijk debat is in wezen dus een morele verplichting. 

Mijn persoonlijke spelregels: Wees eerlijk in je analyse en genuanceerd in je oordeel. Maar blijf kritisch ten aanzien van de realiteit, eigenbelang is immers dat wat de meesten van ons drijft.


Vennootschapsbelasting vs notionele intrestaftrek

Revolutie, zo zou je het wel kunnen noemen. Een centrumlinkse, waalse politica die pleit voor een verlaagde vennootschapsbelasting. Laat u echter niet misleiden. In feite wordt er alleen maar gepleit voor de afschaffing van de notionele intrestaftrek. Nochtans een internationaal zeer gesmaakt instrument.

Al van bij het begin had de notionele intrestaftrek voor- en tegenstanders. Zo gaat dat meestal met populaire zaken. Je bent voor of je bent tegen. Anderzijds ontkent niemand nog, zeker na de biecht van Vande Lanotte, dat de vennootschapsbelastingen - maar in feite de volledige belastingdruk - in België te hoog zijn. Het is nog een brug te ver om openlijk toe te geven dat bedrijven daadwerkelijk vertrekken vanwege de belastingdruk, maar we zijn op goede weg. Na de uithalen van bedrijfleiders en verlichte momenten van politici begint het te dagen. Een groot stuk van de taart opeisen is contraproductief als de taart daardoor kleiner wordt. Bedrijven keren het land van melk en honing soms echt de rug toe.

Alhoewel. Een beetje optimist kan na dit weekend luidop staan roepen dat de notionele intrestaftrek eigenlijk bedrijven aantrekt, en nog niet de minste. Dus toch meer taart en dan hebben we het nog niet over al die extra tewerkstelling. Niet dus zo blijkt. De notionele intrestaftrek wordt zeer handig gebruikt om belastingen te vermijden, niet om de Belgische staatskas te spijzen. En werkgelegenheid levert het ook al niet op.

En dan zijn we terug bij het begin. Waarom hebben we in het verleden zo veel werk gestoken in het ontwikkelen en daarna nog wereldwijd gaan promoten van dit instrument (herinner je je nog de roadshwos?). Resultaat is dat bedrijven die adviseurs kunnen betalen (!?) weinig tot zelfs geen vennootschapsbelansting bijdragen. De rest moet het gat dan maar dichtrijden en krijgt bij elke begrotingscontrole een verse menukaart met heffingen voorgeschoteld. Het gemiddelde belastingtarief is veel lager dan het gemiddelde bedrijf betaald. Iets klopt er dus niet.

En het zou zo veel eenvoudiger kunnen. En dat heeft ook Milquet ondertussen begrepen. Ik vraag me alleen maar af waarom die omweg via de notionele intrestaftrek nodig was. Misschien pastte het in een verborgen marketingstrategie. België was al logistieke draaischijf voor zowel legale als illegale goederentromen, Bovendien liggen we nog centraal in het consumerende hart van Europa. Als we ook nog eens kunnen uitpakken als on-shore belastingparadijs, hebben we alle troeven in handen om de grootste bedrijven der aarde te verwelkomen.

Toch nog even wachten om Milquet een standbeeld geven omdat zij de rechtstreekse aanzet heeft gegeven richting belastingverlaging. Wanneer de verlaging van de belastingen niet groot genoeg is, komt er eigenlijk een goed verkochte verhoging. Het zou een sluwe zet zijn van een sluwe tante, België heeft immers nog wel wat putten te vullen.